21 de març del 2016

El teu temps és or? Canvia-ho!



En els temps que corren, l'habitual és que una gran part de la població a Espanya es trobi en situació de desocupació. L'atur s'acaba, les ajudes també i cal seguir endavant sigui com sigui. Els imprevists cauen com un gerro d'aigua freda i qualsevol avaria o visita al dentista fan que arribar a final de mes es converteixi en missió impossible. M'impacta especialment saber que famílies amb fills que viuen a casa dels seus pares (avis de les criatures) passen cada mes amb quantitats ínfimes de 400 euros.
No us vaig a dir que existeix una solució a aquest gran problema, però si existeixen algunes eines perquè la situació sigui més suportable; per dir-ho d'una manera amable.

Bancs del temps

Estem acostumats a anar al banc dia sí i dia també. A treure diners, a pagar rebuts, a demanar un crèdit… bo, això últim cada vegada aquesta més complicat. I si et digués que el teu temps es pot canviar? Imagina't que se t'espatlla la caldera de casa i no tens diners per afrontar l'arranjament o substituir-la per una nova. Els bancs del temps són sistemes d'intercanvi de serveis per temps. Aquí els diners no interfereix i el mètode de “pagament” és el temps que el teu dediques a resoldre un problema, exercir un *servio etc. Aquesta iniciativa es basa en la reciprocitat i tots els serveis tenen el mateix valor. Per seguir amb l'exemple, pots demanar que t'arreglin la caldera de casa a canvi de classes d'anglès.

Com funcionen?

Ara ve la pregunta del milió: Com puc intercanviar les meves habilitats amb altres persones? És senzill. N'hi ha prou amb preguntar-li a Google on es troba el banc del temps més proper al nostre habitatge. Cada banc del temps té una forma d'actuació particular, però a continuació, t'explicaré la forma habitual de funcionament.
Fes-te a la idea que és un banc, per tant, hauràs d'acudir a ell i explicar al banquer què pots oferir, quins són les teves habilitats i els teus coneixements. Després d'una entrevista prèvia, t'obriran un compte en la qual no ingressaràs ni t'ingressaran ni un sol euro. En aquest compte entrarà temps. En un primer instant pot semblar un truc o un voluntariat, però no es tracta de cap de les dues coses. Es tracta d'una activitat puntual en la qual ofereixes els teus serveis a una persona però aquesta no té perquè retornar-t'ho. Arran del teu servei, obtindràs un ingrés de temps que podràs intercanviar amb la mateixa persona o amb una altra.

Perfils

Un dels objectius principals dels bancs del temps és reprendre les relacions veïnals.
Quan em vaig assabentar de l'existència dels bancs del temps, el primer que se'm va venir al capdavant va ser que el perfil de persona que utilitza aquest temps se servei seria una persona que es troba aturada. Avui dia, és una bona opció per a les persones en situació de desocupació, però no són els únics interessats en l'intercanvi de temps.
Moltes persones s'obren un compte en un banc del temps per no estar soles. Veuen en això una oportunitat de conèixer gent i realitzar activitats col·lectives.
De tiro, un dels objectius principals dels bancs del temps és reprendre les relacions veïnals. Sorgeixen amistats, es fan quedades per sortir a passejar o s'organitzen sopars. Diguem que torna a ressorgir el bon costum d'ajudar-se entre veïns o entre familiars i amics. Un altre dels perfils habituals als bancs del temps són persones excessivament atrafegades i ocupades amb el seu treball que no tenen temps per a altres quefers.
Se sol dir que el temps és or. De vegades no ho valorem prou i deixem que passada sense aprofitar-ho al 100%. Cada segon que passa no torna. Com bé va dir *Jonh *Randolph “El temps és alhora el més valuós i el més perible dels nostres recursos”. Si consideres que el teu temps és valuós, perdre-ho significa que és el major dels teus malbarataments.
Sempre he pensat que en un treball et paguen, a part de per els teus coneixements, pel temps que invertim en ell. La pregunta és: en què aquestes disposat a invertir el teu temps?

Vist a: http://www.diariomotor.com/vapor/tu-tiempo-es-oro-cambialo/


Compartir:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Que és el banc del temps?

Posts Populars

Archiu del blog

Copyright © Banc Del Temps Sagrada Família | Powered by Javier L. Luna Design by PWT